Z racji niedzieli postanowiłam podzielić się z Wami dzisiaj przepisem kulinarnym. Jest jeszcze dość wcześnie rano, a więc przed Wami cały dzień na słodkie wypieki :))). Mistrz cukiernictwa pewnie nigdy ze mnie nie będzie, ale szarlotka, o której tu mowa, jest wyjątkowo prosta, szybka i zawsze mi się udaje. Przepis nie jest mojego autorstwa, pochodzi z bloga Innen&Aussen, a że nie każdy włada językiem niemieckim, postanowiłam go tu przełożyć. Do dzieła!
Składniki:
310 g mąki (na ciasto i kruszonkę)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
70 g cukru
1 jajko
110 g margaryny (na ciasto i kruszonkę)
4-5 jabłek (w zależności od wielkości)
2 łyżeczki soku z cytryny
2 opakowania cukru waniliowego
cynamon
100 g rodzynek (opcjonalnie można je przez ok. 1 h moczyć w rumie wraz z sokiem pomarańczowym)
Przygotowanie:
1. 240 g mąki wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem, jajkiem i 70 g margaryny zagniatamy na jednolitą masę, formujemy w kulę, następnie zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 min do lodówki (lub zamrażalnika dla szybszego efektu). Im dłużej ciasto posiedzi w zimnie, tym łatwiej będzie je rozwałkowywać.
2. Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry, następnie skrapiamy cytryną, aby nie sczerniały.
3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, umieszczamy w okrągłej, wcześniej wysmarowanej tłuszczem formie, następnie na cieście układamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym (jedno opakowanie), cynamonem i dodajemy odsączone rodzynki.
4. Z pozostałej mąki, margaryny i cukru waniliowego robimy kruszonkę, którą posypujemy ułożone na blasze jabłka. Ciasto wstawiamy do nagrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika na ok. 45 min.
Et voila!
Wybaczcie kiepskie zdjęcie, ale ciasto piekłam wczoraj, było gotowe ok. godz. 21, więc światło już fotkom nie sprzyjało, do dzisiaj przetrwał natomiast niewielki kawałek ;))). Szarlotka najlepiej smakuje na ciepło, można ją podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną. Niebo w gębie!
Narobiłam Wam smaka? ;)))

wyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńUpiekłam wczoraj kruche ciasto z truskawkami ;) Szarlotkę mam w planach. Dzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńA tyle co wczoraj wspominałam mamie, że wiele potrafię upiec, ale jakoś boję się podjąć próbę upieczenia szarlotki. Z tym przepisem mi ona niestraszna! :))
OdpowiedzUsuńO mniam mniam wygląda mucios apetycznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńja właśnie umieściłam w piekarniku ciasto marchewkowe ;)
bardzo apetyczny widok;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę na ciepło - kiedy mam zły dzień to jeszcze trochę ją polewam bitą śmietaną - i do tego koniecznie kawa z mlekiem :) ale mi smaka narobiłaś! :P
OdpowiedzUsuńMARTA, a jak smakuje! ;)
OdpowiedzUsuńMS Nobody, kruche z truskawkami też brzmi ciekawie:)
Viollet, przepis jest naprawdę prostu, nie ma opcji, żeby coś się nie udało;)
Miętówka, :D
princetonxgirl, widzę, że wszyscy pieką dzisiaj ciasta:)))
martynkaczarna, cieszy oko, a jeszcze lepiej brzuszek;)
Abscynka, szarlotka to chyba moje ulubione ciasto:) uwielbiam jabłka pod każdą postacią:)
Pysznie sie prezentuje:-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotke na cieplo:D
Pozdrawiam!
Zdecydowanie, narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńja dziś mam zamiar dziś upiec murzynka!!:)
OdpowiedzUsuńa ja upiekłam wczoraj Cappucino ! :D
OdpowiedzUsuńsuper wyglada :D
OdpowiedzUsuńKocham ciasta z jablkami! mniam! :)
szarlotka moje ulubione ciasto :D trzeba wypróbowac ten przepis :D
OdpowiedzUsuńwow, winszuję! dla mnie majstersztyk :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie mam talentu cukierniczego, bo z chęcią zrobiłabym takie cudo:), ale niestety nawet takie ciasteczka z zakalcem mi wychodzą:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda apetycznie. :D
OdpowiedzUsuńHexx, szarlotka na ciepło jest mega! najlepsze ciasto ever!:)
OdpowiedzUsuńvixen, taki był zamysł;)
meryx965, wszystko, co kawowe również uwielbiam:)))
gusia2205, to zupełnie jak ja:)
MakeLifeLoveable, zachęcam:)
joanna, przyznam, że chyba nie ma prostszego ciasta nad to, naprawdę! :)
Pretty Liar, tu się nie ma gdzie zakalec zrobić, ciasto jest kruche, też się bałam, że mi nie wyjdzie, ale efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania;)
Też uwielbiam szarlotkę. :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńja przedwczoraj upiekłam ciasto jogurtowe z jagodami :) a szarlotka chodzi za mną od dawna ;)
OdpowiedzUsuńCiepła szarlotka na kruchym spodzie, idealna na dzisiejszą pogodę w Poznaniu... Nie wiem, jak radzisz sobie z kruszonką, ja - zamiast kruszyć - trę ją na tarce do jarzyn, na największych oczkach, równo się wtedy rozkłada. A propos zalinkowanego bloga: może poleciłabyś jakieś fajne, niemieckojęzyczne blogi/ kanały youtubowe? Bo w sumie... kogo o to prosić, jak nie Ciebie? ;)
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda, od dłuższego czasu szukałam ciekawego przepisu z ciastem kruchym, to wydaje się naprawdę fajne. może na tygodniu się skuszę :) ale trzeba zjeść najpierw tradycyjną szarlotkę ;)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś smaka! cudownie wygląda i pewnie smakuje :D
OdpowiedzUsuńSonnaille, coraz więcej wspólnych cech;)
OdpowiedzUsuńFashion, i jest przepyszna, zapewniam!:)
reniakicia, brzmi rewelacyjnie, podasz przepis?
Dana, kruszonkę kruszę w palcach, choć faktycznie tarka to niezły pomysł:) niemieckojęzyczne blogi znajdziesz na liście po prawej, w sumie regularnie czytam tylko Innen und Aussen, czasami zaglądam na Honey&Milk. Z kanałów polecam gorąco magimania, xKarenina, Vorstadtcinderella, kokovonkosmo
biemi, ta szarlotka wydaje mi się taka amerykańska, okrągła forma, cienki spód, w środku owoce:)
Agnieszka, smakuje pysznie:)
wygląda przepysznie! :) nie mogę na nią patrzeć, bo jestem na diecie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
http://moodhomme-kosmeetika.blogspot.com
MizzVintage znajdziesz go na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńPyszności :))
OdpowiedzUsuńWitam! :)
OdpowiedzUsuńJako początkująca blogerka, dopiero teraz znalazłam Cię na blogspocie :D oglądam Twój kanał na youtubie już od lat. jestem zachwycona, chętnie będę odwiedzać Cię częściej.
Pozdrawiam
MadameBijou
MoodHomme, a tam dieta;P
OdpowiedzUsuńreniakicia, na pewnoz zajrzę:)))
PureMorning, no ba:)))
Sylwia, witaj i miłej lektury:)
Matko, ale to cudownie wygląda. Ślinka leci :p
OdpowiedzUsuńZostałaś przeze mnie nominowana:)
OdpowiedzUsuńSzczegóły tutaj: http://kokosowa-panna.blogspot.com/2011/08/tag-make-up-blogger-award.html
Zapraszam do zabawy:)
mmm wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńciasto wyszło pyszne !
OdpowiedzUsuńJula, strasznie się cieszę:)))
OdpowiedzUsuń